Pavārgrāmatu vēsture

Pavārgrāmatu vēsture ļauj uzzināt ne tikai par noteiktas virtuves standartu vai izmaiņām ēdienu gatavošanas paņēmienos un izmantoto produktu klāstā, bet vienlaikus arī par kultūru mijiedarbību, dažādu ideoloģiju izpausmēm, sabiedrības uzbūvi un dzimtes lomām, kā arī par nacionālās virtuves formēšanos, kas ir nacionālās identitātes būtiska sastāvdaļa.

Interesēties par latviešu valodā sarakstītajām pavārgrāmatām sāku jau pirms vairākiem gadiem, rakstos doktora disertāciju par ēdiena kultūru Latvijā, tas arī uzskatāms par aizsākumu šobrīd topošajai grāmatai par Latvijas pavārgrāmatu vēsturi, kuras tapšanu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Šeit netiks pakāpeniski publicēts hronoloģisks vēstījums ar skrupulozi fiksētām detaļām no 18. gadsimta beigām, kad iznāca pirmajās pavārgrāmatas latviešu valodā līdz pat gastronomijas fotoalbumiem mūsdienās, bet vairāk – mani iespaidi, kas radušies meklējot, apkopojot un analizējot informāciju topošajai grāmatai. Šeit ievietošu nelielus aprakstus, ko provocējusi kāda konkrēta pavārgrāmata, recepte, zīmējums vai negaidīts atklājums. Grāmatas gaidīšanas laika īsināšanai.

pg_feat

Koncentrētu hronoloģisku pārskatu par latviešu valodā sarakstīto pavārgrāmatu vēsturi piedāvāju lekcijā

“Manuskripti buljonā neslīkst. Ieskats latviešu valodā sarakstīto pavārgrāmatu vēsturē”

21. jūlijā brīvās mākslas telpā “Baložu pasts” Talsos

7. oktobrī Preiļu galvenajā bibliotēkā

2. novembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā

10. decembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā

14. janvārī Kuldīgas novada muzejā

Advertisements